Blog

INSPIRATIE: Een microscoop van papier

Stel je voor dat je dure medische apparatuur, zoals een microscoop, kan vouwen van papier… dan kan het gewoon op de post. Manu Prakash maakte van dit idee werkelijkheid. Met zijn studenten ging hij naar ontwikkelingslanden om een oplossing te zoeken voor de 1 miljard mensen die nu een groot risico lopen door een tekort aan diagnoses. Hij vond een prachtige oplossing die voor een revolutionaire verandering kan zorgen in de zorg.

Ziektes zoals malaria kosten nu meer dan een miljoen levens per jaar. Voor het testen van mensen is een microscoop nodig, maar vaak mist de apparatuur en kennis. Prakash keek kritisch naar de microscoop, stelde vragen en maakte zo de Foldscope. Het ziet er uit als speelgoed en is heel makkelijk in gebruik, klein, goedkoop, onverwoestbaar en voor iedere taal begrijpbaar. Gewoon van papier en voor iedereen toegankelijk.

Deze manier van oplossen spreekt ons erg aan. Waar er vroeger een oplossing werd gezocht in het doneren van dure microscopen, blijkt dit in de praktijk geen oplossing. Wanneer de kennis en ervaring ontbreekt over het correcte gebruik van medische apparatuur, schiet je er niet veel mee op. In andere woorden: de oplossing voor de één, hoeft niet te werken voor de ander. Door het bekijken en analyseren van het werkelijke gebruik en de context, kom je tot veel betere oplossingen.

Kortom: durf anders te kijken dan de standaard, blijf vragen stellen en probeer!