Blog

Manager van ziekenhuis aan het woord over Productive Ward

Deze week sprak ik met een manager uit een Productive Ward ziekenhuis over de impact van het programma op zijn afdeling. Graag deel ik een korte impressie van dit gesprek:

“In het begin maakte ik me met name zorgen over de hoeveelheid tijd die het kost om Lean werken te integreren in de dagelijkse praktijk. Zou dit ook voldoende gaan opleveren? Nu we een tijdje verder zijn en ik terug denk aan wat we allemaal met elkaar hebben gedaan realiseer ik me dat we, in het bijzonder het verpleegteam natuurlijk, eigenlijk al ontzettend veel hebben bereikt. Het team is zich veel meer bewust van kwaliteit en veiligheid van de zorg, mede door de prestatie-indicatoren die ze hebben opgesteld en die ze wekelijks bespreken tijdens de bordbespreking. VMS-thema’s leven veel meer, wat daarbij helpt is het gebruik van de ‘veiligheidskruizen’ die we op het bord hebben hangen. Daardoor zien de verpleegkundigen in een keer of er een incident is geweest op de afdeling.

Door resultaten visueel te maken ga je het gesprek erover veel gemakkelijker aan. De patiënten vragen we veel actiever naar hoe ze het verblijf bij ons ervaren en wat er beter zou kunnen. Ook zijn we druk bezig met de informatievoorziening voor bezoekers bij ons op de afdeling en de verschillende disciplines die de afdeling vaak bezoeken. Verder is de afdeling opgeruimd; ruimtes zijn ‘ge-5St’ of bijna zover. Het ‘hogere management’ is meer betrokken geraakt bij de afdeling door de bezoeken die zij met enige regelmaat brengen. Ook daarbij maken we gebruik van visueel management, namelijk de bezoekpiramide (In deze pyramide – die zichtbaar wordt opgehangen- is te zien wanneer de Raad van Bestuur een bezoek brengt aan de afdeling). Het mooie daarvan is dat ook de collega’s die geen dienst hadden tijdens het bezoek ervan weten. De collega’s raken daarover met elkaar in gesprek. Wat mij ook opvalt en waar ik erg blij mee ben: de samenwerking binnen de twee teams op de afdeling en ook met andere afdelingen is merkbaar aan het verbeteren. Het lijken los allemaal kleine stapjes maar nu ik ze zo eens opsom, is er best wel veel gebeurd in driekwart jaar. Een verpleegkundige vertelde mij: “Sinds we met Productive Ward werken is de sfeer bij ons op de afdeling veel beter geworden”. Vanaf nu zullen we de diverse werkprocessen bij ons op de afdeling gaan analyseren en verbeteren, samen met de betrokken disciplines. Ik ben benieuwd wat dat allemaal gaat opleveren!”

Meer informatie? Neem contact op met Maaike Veenvliet of Annemarie Schaap of kijk op:

www.productiveward.nl